Scatter Feeding

Selectief eten (alleen de lekkerste stukjes opeten) kun je goed voorkomen door 'scatter feeding'. Hierbij maak je geen gebruik van voerbakjes, maar strooi je het voer uit over de bodembedekking. Dit heeft veel voordelen, omdat het voer niet op één grote hoop voor hun neus staat, is selectief eten een stuk moeilijker. Ze moeten het tenslotte doen met wat ze op dat moment vinden in en onder de bodembedekking. Je voorkomt tevens dat ratjes die hoog in rang staan het voerbakje gaan 'claimen', waardoor lager geplaatste ratjes te weinig tijd krijgen om goed te eten. En - misschien wel het belangrijkste - het is veel natuurlijker voor ratjes. Ratjes in het wild besteden veel tijd aan 'fourageren' (het zoeken van eten), het zal nooit in een voerbakje voor hun neus staan. Door het voer te verspreiden over de bodembedekking stimuleer je dit natuurlijke gedrag. Tenslotte is het ook een heerlijk gezicht, zo scharrelend en gravend (je ziet soms hele sporen waar ze geweest zijn), net een stelletje grazende koeien. :)

 

Hoe doe je het? Eigenlijk is het heel simpel. I.p.v. het voer in een bakje aan te bieden, verspreid je het over de bodembedekking. Het liefst op een groot oppervlak (de hele bodem) en op meerdere etages (bijvoorbeeld nog een grote plastic bak boven in de kooi). Een extra dikke laag bodembedekking is aan te raden, zodat het niet te gemakkelijk voor ze is. Bodembedekking op karton basis (zoals Ecobale, Green Mile en Finacard) zijn er uitermate geschikt voor. Schrik niet als je het voer al snel niet meer ziet, door het gescharrel verdwijnt het vaak onder de bodembedekking. Geef ook niet een handje extra omdat je bang bent dat ze het niet vinden! Ze vinden het echt wel! Voor jou als baasje is het even wennen, omdat je iets minder zicht hebt op de hoeveelheid die ze krijgen (je hebt geen bakje om in de gaten te houden of het al bijna leeg is). Een vaste hoeveelheid per 24 uur geven is dan ook aan te raden. 

 

Is 'scatter feeding' dan niet vies? Hun eten in het bodembedekking tussen alle poepjes en plasjes? Nee hoor, ratjes hebben wat dat betreft een hele andere definitie van vies. Ratten zijn dieren die van nature af en toe hun poepjes opeten, omdat deze waardevolle stoffen kunnen bevatten. Daarnaast gebruiken ze ook wel eens drupjes urine om hun eten te markeren. Bovendien zijn veel ratjes best schoon en gebruiken ze één of enkele hoeken (of als je geluk hebt de door jou aangewezen hoektoilet) als 'toilet' en valt het best mee hoeveel poepjes en plasjes er over de bodembedekking verspreid liggen. Een goede hygiëne blijft natuurlijk wel altijd belangrijk. Het is aan te raden de bodembedekking op tijd te verversen.