Voorbereiding

Je hebt er goed over nagedacht, voldoet aan alle eisen die de ratjes aan jou stellen, en bent nog steeds van mening dat jij ratjes het leven kunt bieden dat ze verdienen. Dan kan de voorbereiding beginnen! Het belangrijkste van de voorbereiding is uitzoeken waar je je ratjes vandaan haalt, het reserveren en/of kennismaken van/met je nieuwe ratjes en de aanschaf van hun spullen. Wacht niet met de aanschaf van spullen totdat de ratjes er zijn. Zorg dat je alles al hebt, als je ratjes bij jou thuiskomen! Zodat hen een warm welkom wacht. Op deze pagina vind je een checklist van de benodigde spullen en waar je aan moet denken bij het reserveren en het ophalen van je ratjes. Om het nog makkelijker te maken kun je deze checklist ook hier downloaden in een makkelijk printbare versie.

 

Download
Printbare versie checklist
Checklist.pdf
Adobe Acrobat document 37.5 KB

Wat heb je nodig?

Om je ratjes het leven te geven wat zij verdienen zijn een aantal spullen noodzakelijk:

  • Kooi. Ik raad de minimale maten van 80x50x70cm aan, maar hoe groter hoe beter! Voor twee tot vier ratjes is de Ferplast Jenny (80x50x80) bijvoorbeeld een geschikte kooi. Of ga gewoon meteen voor het mooiste en schaf de Savic Royal Suite XL (115x67x153) aan! Zie de foto hiernaast. Meer informatie over geschikte rattenkooien kun je ook hier vinden
  • Drinkflesje. Een drinkflesje is beter dan een drinkbakje. Water in een drinkbakje wordt snel vies, waar de dieren ziek van kunnen worden.  Het beste kun je er eentje kopen die je buiten de kooi ophangt, met het tuitje naar binnen. Op deze manier is de kans kleiner dat de ratten het kapot knagen.Je kunt het beste meteen minimaal 2 drinkflessen kopen. Zo heb je er altijd eentje reserve, mocht de andere kapot gaan. Als het heel warm is, je een grote kooi hebt of de hele dag niet thuis bent, is het ook aan te raden om twee drinkflessen op te hangen. Mocht één flesje het dan gedurende de dag begeven, hebben ze er altijd nog één.
  • Slaaphuisje(s). Ratten zijn dieren die zich graag verstoppen. In de natuur slapen ze tenslotte ook niet op een plek waar iedereen ze kan zien. Zorg daarom voor één of meerdere slaaphuisjes in de kooi. Er zijn veel leuke huisjes van plastic te krijgen. Deze hebben als voordeel dat ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Ook houten huisjes zijn geschikt, al zijn deze wel wat moeilijker goed schoon te houden. Uiteraard zijn stoffen huisjes ook een groot succes! Tenslotte geldt soms ook less is more, een simpele kartonnen doos kan ook goed zijn voor een fijne schuilplaats en tevens uren van knaagplezier. Zorg er wel voor dat je papieren of kartonnen huisjes vaak vervangt. Als richtlijn voor het aantal huisjes raad ik aan om het aantal ratjes + 1 te doen. Heb je dus drie ratjes, zorg dan dat ze tenminste 4 verschillende slaap/verstopplaatsen hebben.
  • Kooi-inrichting. Ratten zijn intelligente dieren die zich snel vervelen. Zorg daarom voor genoeg spulletjes in de kooi, zoals; plateau’s, huisjes, hangmatjes, buizen, klimmateriaal enz. 
  • Voer. Ondanks het advies dat sommige dierenwinkels geven, is knaagdierenvoer niet goed genoeg voor ratten. Ratten hebben gespecialiseerd rattenvoer nodig. Dit is in meerdere merken verkrijgbaar. Wij verkopen ook onze eigen samengestelde mix
  • Bodembedekking. Er zijn veel verschillende soorten bodembedekking verkrijgbaar, maar lang niet allemaal zijn geschikt voor tamme ratten. Zaagsel bijvoorbeeld is heel slecht voor ratten. De meest fijne bodembedekkers zijn - naar mijn mening - die op basis van karton, zoals Ecobale, Ecobed, GreenMile en Finacard.
  • Speeltjes. Ratten, en vooral jonge ratten, zijn speelse dieren. Ze hebben veel uitdaging nodig. Je kunt veel verschillend speelgoed voor ze kopen, maar je kunt ook veel zelf maken. Kartonnen dozen (gevuld met propjes papier met daarin bijvoorbeeld wat lekkers), (lege) wc-rollen (het liefst met nog een beetje papier er aan) of oude kleding kunnen al leuk speelgoed zijn. Ook speelgoed bedoeld voor babies en/of kleine kinderen kan soms prima geschikt zijn voor ratjes. Zie bijvoorbeeld de foto hieronder!
  • Transportmandje. Deze staat misschien onderaan de lijst, maar is zeker niet de onbelangrijkste! Een transportmandje heb je zeker nodig vóór je de ratjes op gaat halen! Ratten kun je niet vervoeren in een kartonnen doos, het zijn knaagdieren, en hebben zich in een mum van tijd uit de doos geknaagd. Het is ook niet verantwoord om de dieren los mee te nemen. Een bange rat is razendsnel, voor je het weet is hij ontsnapt! Kattenreismandjes zijn vaak ook niet geschikt voor ratten, aangezien de tralieopeningen te groot zijn. Er zijn speciale reismandjes voor kleine dieren, zoals deze. Deze zijn van hard plastic, wat niet snel kapot geknaagd wordt. Daarnaast is de tralieafstand zo groot, dat de ratten er niet door heen kunnen (zelfs rittens niet).
  • Nummer van een goede dierenarts. Het is heel belangrijk om van te voren al een goede dierenarts, die verstand heeft van ratten, op te zoeken. Het is aan te raden de dierenarts te bellen en te vragen naar de kennis en ervaring met tamme ratten die de dierenarts in huis heeft. Zorg dat je dit nummer altijd bij de hand hebt. Je weet tenslotte maar nooit wanneer je ratjes ziek worden of dat er een ongelukje gebeurd!

Een ziekenboeg kooi, bijvoorbeeld een Duna Mini. Handig om in huis te hebben als één van je ratjes ziek wordt en tijdelijk apart gezet moet worden.