Voorbereiding

Je hebt er goed over nagedacht, voldoet aan alle eisen die de ratjes aan jou stellen, en bent nog steeds van mening dat jij ratjes het leven kunt bieden dat ze verdienen. Dan kan de voorbereiding beginnen! Het belangrijkste van de voorbereiding is uitzoeken waar je je ratjes vandaan haalt, het reserveren en/of kennismaken van/met je nieuwe ratjes en de aanschaf van hun spullen. Wacht niet met de aanschaf van spullen totdat de ratjes er zijn. Zorg dat je alles al hebt, als je ratjes bij jou thuiskomen! Zodat hen een warm welkom wacht. Op deze pagina vind je een checklist van de benodigde spullen en waar je aan moet denken bij het reserveren en het ophalen van je ratjes. Om het nog makkelijker te maken kun je deze checklist ook hier downloaden in een makkelijk printbare versie.

 

Download
Printbare versie checklist
Checklist.pdf
Adobe Acrobat document 37.5 KB

Wat heb je nodig?

Om je ratjes het leven te geven wat zij verdienen zijn een aantal spullen noodzakelijk:

  • Kooi. Ik raad een Savic Royal Suite 95 Double aan of een vergelijkbare kooi. Vaak wordt voor een kooi de minimale maten van 80x50x80cm aangehouden, maar persoonlijk vind ik dit te klein als permanente huisvesting. Het is toch de ruimte waar ze het grootste gedeelte van de dag in doorbrengen, hoe groter hoe beter! 
  • Drinkflesje en bakje. Vers drinkwater is onmisbaar in je kooi. Je kan dit zowel in een drinkflesje aanbieden als in een drinkbakje. Een drinkbakje heeft als groot voordeel dat het natuurlijk gedrag stimuleert. De ratjes kunnen zelf kiezen hoe ze drinken (sommigen likken het water direct op, anderen gebruiken hun handjes om het water op te scheppen). Daarnaast kunnen ze het water ook gebruiken om zich mee te wassen en om af te koelen. Het nadeel van een bakje is dat het water snel vies wordt en daarom twee keer per dag ververst moet worden. Zelf gebruiken we zowel bakjes als een drinkflesje. Bij een bakje is het fijn om te kiezen voor een bakje dat in een houder kan, zoals deze, of aan de tralies kan worden bevestigd, zoals deze. Zet het bakje bij voorkeur bij of boven een plateau, zodat er zo min mogelijk bodembedekking in kan vallen. Je kunt het beste meteen minimaal 2 drinkflessen kopen. Zo heb je er altijd eentje reserve, mocht de andere kapot gaan. Als het heel warm is, je een grote kooi hebt of de hele dag niet thuis bent, is het ook aan te raden om twee drinkflessen op te hangen. Mocht één flesje het dan gedurende de dag begeven, hebben ze er altijd nog één.
  • Slaaphuisje(s). Ratten zijn dieren die zich graag verstoppen. In de natuur slapen ze tenslotte ook niet op een plek waar iedereen ze kan zien. Zorg daarom voor één of meerdere slaaphuisjes in de kooi. Er zijn veel leuke huisjes van plastic te krijgen. Deze hebben als voordeel dat ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Ook houten huisjes heel zijn geschikt. Uiteraard zijn stoffen huisjes ook een groot succes! Tenslotte geldt soms ook less is more, een simpele kartonnen doos kan ook goed zijn voor een fijne schuilplaats en tevens uren van knaagplezier. Zorg er wel voor dat je papieren of kartonnen huisjes vaak vervangt. Als richtlijn voor het aantal huisjes raad ik aan om het aantal ratjes + 1 te doen. Heb je dus drie ratjes, zorg dan dat ze tenminste 4 verschillende slaap/verstopplaatsen hebben.
  • Kooi-inrichting. Ratten zijn intelligente dieren die zich snel vervelen. Zorg daarom voor genoeg spulletjes in de kooi, zoals; plateau’s, huisjes, hangmatjes, buizen, klimmateriaal enz. 
  • Voer. Ondanks het advies dat sommige dierenwinkels geven, is knaagdierenvoer niet goed genoeg voor ratten. Ratten hebben gespecialiseerd rattenvoer nodig. Dit is in meerdere merken verkrijgbaar. Wij verkopen ook onze eigen samengestelde mix
  • Bodembedekking. Er zijn veel verschillende soorten bodembedekking verkrijgbaar, maar lang niet allemaal zijn geschikt voor tamme ratten. Zaagsel bijvoorbeeld is niet geschikt voor ratten. De meest fijne bodembedekkers zijn - naar mijn mening - die op basis van karton, zoals Ecobale, Ekoo Card N Card en GreenMile.
  • Speeltjes. Ratten, en vooral jonge ratten, zijn speelse dieren. Ze hebben veel uitdaging nodig. Je kunt veel verschillend speelgoed voor ze kopen, maar je kunt ook veel zelf maken. Kartonnen dozen (gevuld met propjes papier met daarin bijvoorbeeld wat lekkers), (lege) wc-rollen (het liefst met nog een beetje papier er aan) of oude kleding kunnen al leuk speelgoed zijn. Ook speelgoed bedoeld voor babies en/of kleine kinderen kan soms prima geschikt zijn voor ratjes. Zie bijvoorbeeld de foto hieronder!
  • Transportmandje. Deze staat misschien onderaan de lijst, maar is zeker niet de onbelangrijkste! Een transportmandje heb je zeker nodig vóór je de ratjes op gaat halen! Ratten kun je niet vervoeren in een kartonnen doos, het zijn knaagdieren en hebben zich in een mum van tijd uit de doos geknaagd. Het is ook niet verantwoord om de dieren los mee te nemen. Een bange rat is razendsnel, voor je het weet is hij ontsnapt! Kattenreismandjes zijn vaak ook niet geschikt voor ratten, aangezien de tralieopeningen te groot zijn. Er zijn speciale reismandjes voor kleine dieren, zoals deze. Deze zijn van hard plastic, wat niet snel kapot geknaagd wordt. Daarnaast is de tralieafstand zo groot, dat de ratten er niet door heen kunnen (zelfs rittens niet).
  • Nummer van een goede dierenarts. Het is heel belangrijk om van te voren al een goede dierenarts, die verstand heeft van ratten, op te zoeken. Het is aan te raden de dierenarts te bellen en te vragen naar de kennis en ervaring met tamme ratten die de dierenarts in huis heeft. Zorg dat je dit nummer altijd bij de hand hebt. Je weet tenslotte maar nooit wanneer je ratjes ziek worden of dat er een ongelukje gebeurd! 
  • Een ziekenboeg kooi, bijvoorbeeld een Duna Mini. Handig om in huis te hebben als één van je ratjes ziek wordt en tijdelijk apart gezet moet worden.