Gezonde tussendoortjes

Je wilt je ratjes zo gezond mogelijk te eten geven, maar je wilt ze soms ook wat lekkers geven. Een snack, een treat, een beloning. Gelukkig hoeven ook tussendoortjes echt niet ongezond te zijn. Sterker nog, tussendoortjes kunnen waardevolle voedingsstoffen toevoegen aan hun dieet. Yoghurt drops of 'dierenwinkelkoekjes' raad ik persoonlijk af, vaak zit hier veel suiker, zout of andere ongezonde toevoegingen in. Als je graag een voorverpakt koekje wilt geven, kijk dan eens naar het assortiment van JR Farm, zij gebruiken nauwelijks ongezonde toevoegingen. Als ratjes altijd dierenwinkelkoekjes kregen en geen gezonde snacks gewend zijn, kan het zijn dat ze in het begin hun neusjes ervoor ophalen. Maar ál onze ratjes (én opvangratjes) werden uiteindelijk even enthousiast voor een stukje fruit als voor de good old yoghurt drop. 

 

Groenten en fruit

Groenten en fruit blijven de beste en gezondste tussendoortjes. Vind je verse producten niet altijd handig, kun je ook kiezen voor gedroogde groenten en fruit. Geef gedroogd fruit wel met mate, omdat dit meer suikers bevat dan vers fruit. 

 

Zaden

Pompoenzaden zijn erg lekkere tussendoortjes. Erg vet (wel goede vetten!), dus geef met mate.

Noten in dop

Lekker, gezond én bezigheidstherapie! Hazelnoten en walnoten kun je het beste in de dop geven, de ratjes zullen minuten tot uren bezig zijn om de noot te kraken. De hazelnoot is het makkelijkste te kraken (gemiddeld zijn de ratjes er een kwartiertje mee bezig) en dus fijn voor beginners. Ook paranoten zijn erg gezond (en een mooie bron van selenium, erg gezond voor rittens en mama's).