Parasieten

Ratjes zijn gevoelig voor parasieten, zoals mijt en luizen. Dit zijn piepkleine beestjes, die zich verstoppen in de vacht van dieren en in de huid bijten om zich te voeden met bloed. Dit uit zich in veel jeuk en korstjes en kan - bij een hevige besmetting waar niets aan wordt gedaan - zelfs dodelijk zijn. De beestjes zuigen tenslotte bloed, waardoor ratjes bloedarmoede kunnen krijgen, met alle nare gevolgen van dien. Parasieten zijn over het algemeen goed te behandelen, waardoor een uit de hand gelopen besmetting ontzettend onnodig is. 

Mijt

Mijt is de meest voorkomende parasiet. Mijten zijn microscopisch kleine beestjes, ze zijn niet met het blote oog te zien. Ze zorgen voor hevige jeuk en - in een later stadium - korstjes, voornamelijk in de vacht (in de nek/schouders en onder het kinnetje zijn geliefde plaatsen voor mijt) of op de oren, staart of geslachtsdelen. Mijt treft vooral ratjes met een mindere weerstand, zoals oudere ratjes of ratjes met stress. 

 

Als je je ratjes veel ziet krabben (of al kale plekjes of korstjes ziet krijgen), vooral aan hoofd, oortjes en schouders, is het raadzaam om tegen mijt te behandelen. Wacht niet totdat je korstjes gaat zien, je ratjes hebben dan al erg veel jeuk gehad. Mijt is over het algemeen goed te behandelen. Ik heb de beste ervaring met het middel ivermectine (ook werkzaam tegen andere parasieten). De druppels van Beaphar Anti-Luchtpijpmijt vind ik het fijnste. Deze zijn officieel bedoeld voor vogels, maar werken ook goed voor ratjes. De dosering is 1 druppel per 200 gram rat. Een ratje van 400 gram mag je dus twee druppels geven. Je kunt het naar boven afronden, een ratje van 300 gram mag dus ook twee druppels krijgen. De druppels worden uitwendig gebruikt, je kunt ze het beste in de nek of hoog op het rugje druppelen (waar de ratjes zelf niet zo goed bij kunnen). Mijt is erg besmettelijk, je moet dus alle ratjes behandelen.

 

Daarnaast is het belangrijk om de kooi goed schoon te maken, bij voorkeur met heet water en een desinfectans zoals Dettol. Hangmatjes moeten op minimaal 60 graden worden gewassen en houten spulletjes moeten minimaal 24 uur in de vriezer. Na 8 tot 10 dagen herhaal je de behandeling. Bij een hevige besmetting - of bij twijfel of de mijt wel weg is - is het zinvol om de behandeling nog een keer extra te herhalen.