Dierenwinkels en tuincentra

Je zal het wel eens meegemaakt hebben, je loopt door een dierenwinkel of tuincentrum en bij de dierenafdeling zie je de meest schattige ratjes zitten. Grote kraaloogjes kijken je smekend aan. Je wilt ze meenemen. Toch is een dierenwinkel of tuincentrum geen goede plaats om een rat (of ander dier) aan te schaffen. Waarom niet? 

 

De belangrijkste reden waarom je geen ratten in een dierenwinkel moet kopen is de manier waarop deze ratten meestal worden gefokt. Dierenwinkels kopen hun ratten veelal van broodfokkers. Dit zijn fokkers die niet kijken naar de gezondheid, het karakter of de levensverwachting van de ratten. Hun doel is om zoveel mogelijk ratten in zo’n kort mogelijke tijd te fokken, zodat zij er geld mee kunnen verdienen. Ook houden zij hun ratjes vaak in zo klein mogelijke hokken (des te meer hokken ze kunnen hebben) waar te veel ratjes in wonen in een vieze omgeving. De rittens worden niet of nauwelijks gesocialiseerd ('tam gemaakt'). Niet alleen is de kans groot dat zij ongezonde ratten fokken, ook moeten moedertjes vaak nestje na nestje krijgen, totdat zij helemaal op zijn. Als jij een ratje in een dierenwinkel koopt, stimuleer je deze manier van fokken. De dierenwinkel heeft immers weer een plaatsje vrij en zal nieuwe ratjes aanschaffen bij de broodfokker. Deze heeft er op zijn beurt geld mee verdiend en zal doorgaan met het fokken van ratjes op deze afschuwelijke manier. Niet alle dierenwinkels kopen hun ratjes bij broodfokkers. Sommige dierenwinkels fokken hun ratten zelf, of halen hun ratten bij zogenaamde particuliere fokkers. Deze fokkers gaan gelukkig over het algemeen wel wat beter met hun ratten om, maar er wordt nog zelden gelet op de gezondheid, het karakter en levensverwachting van de ratten. Dit is ook vrijwel niet mogelijk als een fokker ratten verkoopt via een dierenwinkel. Er worden tenslotte nooit tot zelden gegevens genoteerd van de nieuwe eigenaar, dus kan de fokker niet navragen of er erfelijke ziekten voorkomen bij de ratjes. Ook moeten de moedertjes vaak nog te veel nestjes krijgen en is de huisvesting en opvoeding vaak niet in orde.

 

Als je een ratje bij een dierenwinkel koopt steun je niet alleen de broodfok, de kans is ook groot dat je een ongezond ratje koopt. Het ratje kan gezondheids- en/of gedragsproblemen krijgen door de slechte fok (als beide ouders bijvoorbeeld snel tumoren kregen) of door een slechte socialisatie (het in handen nemen en tam maken van de rittens) tijdens de eerste zes tot acht weken van hun leven. De kans bestaat dus dat je een ratje koopt wat erg schuw is, of al op jonge leeftijd gezondheidsproblemen krijgt. Niet alle ratjes die gekocht worden bij een dierenwinkel krijgen snel gedrags- of gezondheidsproblemen. Je zult waarschijnlijk ook genoeg verhalen horen dat het wel gewoon leuke en gezonde ratjes worden. Maar waarom zou je dat risico nemen en dan bovendien de broodfok steunen? In de opvang of bij een goede rattery zijn ook genoeg leuke ratjes te vinden!

 

Een derde reden is dat ratten in dierenwinkels vaak niet goed worden verzorgd. Ze worden vaak in veel te kleine kooitjes gehouden en het personeel heeft niet genoeg kennis van ratten. De omgeving is vaak ook stressvol voor ratjes. In een klein, glazen kooitje, met de hele dag vreemde mensen om hen heen. Niet zelden worden ratten alleen verkocht, zonder een soortgenootje en met een hamsterkooi en verkeerd voer. Door de onwetendheid van het personeel worden de jonge ratten vaak niet op tijd gescheiden van elkaar. Ratten kunnen met 4 á 5 weken oud al geslachtsrijp zijn… Ondanks dat hun lijfje nog helemaal niet klaar is om een nestje te krijgen. Vergelijk het maar met een meisje van 12 jaar oud. Ook al zou het misschien al kunnen, ze is nog veel te jong om een baby te krijgen. Doordat dierenwinkels de mannetjes niet op tijd bij de vrouwtjes vandaan halen, komt het vaak voor dat het jonge vrouwtje wat je koopt zwanger is. De kans dat zo’n zwangerschap fout gaat is best groot, omdat het vrouwtje er nog veel te jong voor is. Bovendien is zo’n zwangerschap heel erg zwaar voor zo’n jong vrouwtje. Daarnaast komt het nog wel eens voor dat ratten gekocht in een dierenwinkel ongedierte hebben, zoals schurftmijt of luis, wat zij dan overdragen op jouw eventuele andere ratten.

 

Tenslotte is er vaak geen tot slechte nazorg bij een dierenwinkel. Stel dat je ratjes snel na aankoop ziek worden, gedragsproblemen tonen of je hebt vragen over de verzorging. Bij een dierenwinkel is vaak te weinig kennis om jou goed te helpen. Dit in tegenstelling tot een goede opvang of rattery, die jou met alle liefde van de juiste informatie voorziet. Een goede opvang of rattery zal zijn of haar ratjes ook altijd weer terugnemen als jij niet langer voor ze kan worden.

 

Hopelijk begrijp je nu waarom het geen goed idee is om ratten in een dierenwinkel of tuincentrum te kopen. De belangrijkste redenen nog even op een rijtje:

  • Als je een ratje in een dierenwinkel koopt steun je de broodfok en/of andere ondoordachte fok met ratjes (waarachter veel dierenleed schuil gaat).
  • De kans dat je een ratje koopt dat sneller gedrags- en/of gezondheidsproblemen krijgt is groter dan bij een goede opvang of rattery, aangezien broodfokkers totaal niet letten op de gezondheid, het karakter of de levensverwachting van ratten. Tevens zijn de ratjes vaak niet goed gesocialiseerd, waardoor ze angstig en schuw kunnen zijn.
  • De kans bestaat dat je een zieke rat koopt, aangezien dierenwinkels niet altijd even goed zorgen voor hun ratten. Hiermee breng je ook je andere ratjes in gevaar.
  • De kans bestaat dat je een zwangere rat koopt. Dit kan leuk klinken, een nestje, maar vaak zijn deze ratjes nog veel te jong om een nestje te krijgen. Met alle problemen van dien.

Er worden veel excuses gebruikt om toch ratjes in een dierenwinkel te kopen. Hier worden een paar van de belangrijkste besproken, met daarbij een uitleg waarom je alsnog geen ratje uit een dierenwinkel zou moeten halen. 

 

Ratjes aangeboden in dierenwinkels verdienen ook een goed leven

Ja, dat klopt. Maar verdienen ratjes in opvangcentra niet ook een goed leven? De meeste opvangcentra zitten bomvol met ratjes die graag een eigen thuisje zouden willen hebben. Als je een ratje uit een opvang haalt, maak je plaats voor een nieuw ratje dat opgevangen kan worden. Als je een ratje in een dierenwinkel koopt, geef je het sein dat het dierenwinkels lukt om ratten te verkopen en dat er dus meer ratten in de broodfok gefokt kunnen worden. Waardoor er dus meer rattenvrouwtjes nestje na nestje moeten krijgen, in een veel te klein hokje, totdat zij helemaal op zijn. Pas als niemand meer ratten of andere dieren koopt die door broodfokkers gefokt zijn (dus meestal afkomstig uit dierenwinkels of tuincentra), zal deze manier van fokken stoppen. Want als er geen geld meer te verdienen valt, zullen ze ook geen reden meer hebben om op zo’n nare wijze meer dieren te fokken.  

 

Door ratjes te kopen in een dierenwinkel, red ik ze van de slangen

Dat jij een ratje bij een dierenwinkel vandaan haalt, betekend niet dat de slang waar dat ratje misschien voor bedoeld was, minder zal eten. De slangen moeten toch wel eten, en dat jij een ratje daar weg haalt, betekend alleen maar dat nu een ander ratje aan de slang gevoerd zal worden. Dat andere ratje moet ook weer gefokt worden, waardoor de vrouwtjes in de broodfok nog meer nestjes moeten krijgen.

 

Al met al begrijp je nu hopelijk waarom het geen goed idee is om een ratje in een dierenwinkel of tuincentrum te kopen. Dierenwinkels en tuincentra blijven een leuke plek om voer, bodembedekking of andere leuke speeltjes voor je ratten vandaan te halen. Om jezelf te beschermen kun je het beste naar een dierenwinkel gaan die geen ratten verkoopt. Zo voorkom je dat je toch een impuls-aankoop doet en toch die afschuwelijke broodfok steunt of wellicht een ziek ratje koopt. Voor een rattery ratje of een opvangratje moet je misschien wat langer wachten of verder reizen, maar het idee dat jij geen geld aan de broodfok hebt gegeven, of wat meer zekerheid hebt over de achtergrond van je ratje, is het toch helemaal waard?

 

Maar waar kun je dan wel het beste ratjes aanschaffen? Dat kun je hier lezen.