Vers voedsel

Naast de droge mix is het heel gezond om ratjes dagelijks verse groenten en - met mate - fruit te geven. Het bevat veel (extra) vitamines en mineralen, voor een goede weerstand en om fit te blijven. 

 

Groenten en fruit

Net als groenten en fruit erg gezond zijn voor ons, is het dat ook voor ratjes. Fruit bevat veel suikers, geef het daarom met mate. Enkele dobbelsteentjes per rat per dag is al gauw voldoende. Groente mogen ze meer en vaker hebben. Let wel op bij het geven van waterhoudende groente, te veel hiervan kan diarree veroorzaken. Variatie is het beste, elke dag wat anders. Onze ratjes eten wat dat betreft met de pot mee, bij het koken houd ik altijd wat van onze eigen groente apart (mits de ratjes het mogen hebben uiteraard). Groente bederft snel, check na maximaal 24 uur of er nog leftovers in de kooi liggen en haal deze weg. Wil je weten welke groenten je wel of niet mag geven? Klik dan op onderstaande button.

Eiwitbronnen

Jonge ratjes die nog snel groeien (t/m circa 10 weken) hebben extra eiwitten nodig. Deze kun je in gedroogde vorm (bijvoorbeeld gedroogde insecten, visjes, peulvruchten of een goede kwaliteit hondenbrok) aan de droge mix toevoegen. Daarnaast kun je het een aantal keer per week in verse vorm geven. Je kunt hierbij denken aan dierlijke eiwitten, zoals gekookte (biologische) kip, een goede kwaliteit nat honden- of kattenvoer (bijvoorbeeld applaws, almo nature of Nature Diet Lite) of een gekookt eitje. Maar er zijn ook goede plantaardige eiwitbronnen, zoals gekookte kikkererwten of linzen. Volwassen ratjes hebben deze extra eiwitbronnen niet meer nodig, maar heel af en toe is het best eens lekker! Voor volwassen ratjes raad ik de plantaardige eiwitbronnen aan.

Tafelrestjes

Je kunt af en toe eens apart voor de ratjes een verse maaltijd bereiden (bijvoorbeeld eens per week, gewoon lekker voor de afwisseling), maar je kunt de ratjes ook een beetje mee laten eten met je eigen maaltijd. Uiteraard is gekruid voedsel, of voedsel met toegevoegd zout of suiker niet gezond voor ratjes. Maar een beetje gekookte rijst, stukje gekookte aardappel, beetje gekookte pasta of restjes gekookte groenten vinden ze heerlijk. Zelf koken wij alles zoutloos (en voegen op ons bord eventueel wat zout toe), zodat de ratjes ook mee kunnen eten. Twijfel je of je iets aan ratjes mag geven? Check dan bovenstaande lijst!