Bodembedekking

Er worden veel verschillende bodembedekkers aangeboden, al dan niet geschikt voor ratjes. Het kiezen van de juiste bodembedekker is belangrijk, zowel voor de gezondheid en het welzijn van de ratjes als voor je eigen welzijn. Ratjes hebben erg gevoelige luchtwegen, waarbij een (te) stoffige bodembedekker (chronische) luchtwegklachten kan veroorzaken. Daarnaast zit er in mijn ervaring een enorm verschil tussen de geur (of beter gezegd, de verspreiding van vieze geurtjes) tussen de verschillende bodembedekkers. Bij sommigen blijft de kooi makkelijk een week fris ruiken, terwijl bij anderen je na een paar dagen al weer schoonmaak-neigingen krijgt. Tenslotte is er nog het welzijn van je voeten om op te letten, sommige bodembedekkers zijn écht niet fijn om onder je voeten te krijgen. In mijn 13-jaar-rattenslaafje heb ik al vele bodembedekkers uitgetest (en welke ik nog niet heb getest, ga ik graag voor je testen!). Ik benoem ze allemaal, gelet op de belangrijke punten en wat ik als voor- en nadelen heb ervaren.

Ecobed / Ecobale

 

Materiaal: Karton (snippers)

Stof: Nauwelijks, soms het laatste beetje van de baal

Voetvriendelijkheid: Zeer vriendelijk

 

Voordelen: 

- Weinig stof

- Vriendelijk geprijst (circa 15 - 20 euro voor een baal van 20kg)

- Doet ook dienst als nestmateriaal!

- Licht van gewicht

- Ruikt niet heel snel

 

Nadelen

Komt in balen van 20kg (ideaal voor de groot verbruikers, maar als je klein behuisd bent kan het wat lastig zijn om te baal op te bergen)

 

Mijn conclusie: Jaren onze vaste bodembedekker geweest (totdat we overstapten naar Finacard). Niet duur (inclusief verzendkosten betaal je ongeveer 20 euro voor een baal. Met één Jenny/Furret/Furat onderbak doe ik daar zo'n twee maanden mee - en ik ben niet zuinig - wat neerkomt op iets meer dan 2 euro per week). De ratjes zijn er bovendien dol op, ze bouwen er hele burchten van. Er zijn nog meer kartonnen bodembedekkers, zoals GreenMile en Finacard. GreenMile vond ik vergelijkbaar qua voor- en nadelen, het is alleen een stuk duurder (en de balen kleiner). Finacard wordt hieronder beschreven.


Finacard

 

Materiaal: Karton (snippers)

Stof: Nauwelijks, soms het laatste beetje van de baal

Voetvriendelijkheid: Zeer vriendelijk

 

Voordelen: 

- Weinig stof

- Doet ook dienst als nestmateriaal!

- Licht van gewicht

- Ruikt niet heel snel

 

Nadelen

Komt in balen van 17kg (ideaal voor de groot verbruikers, maar als je klein behuisd bent kan het wat lastig zijn om te baal op te bergen)

 

Mijn conclusie:  Finacard lijkt op Ecobed en heeft daardoor ongeveer dezelfde voor- en nadelen. Finacard is op een andere manier gesneden, wat het wat zachter en meer 'fluffy' maakt. Hierdoor is het (vooral voor oudere ratjes) makkelijker om op te lopen en het leent zich (nog) beter voor het bouwen van burchten.


Back-2-nature

 

Materiaal: Gerecycled papier

Stof: Weinig

Voetvriendelijkheid: Vriendelijk

 

Voordelen: 

- Weinig stof

- Ideaal voor toiletjes

 

Nadelen

- De ratjes kunnen er geen nesten mee bouwen.

 

Mijn conclusie:  Wij gebruiken het als toiletvulling (naast Finacard of Ecobed als bodembedekking). Eerder hadden onze ratjes ook kartonbedding in hun toiletjes, maar sinds we zijn overgestapt lijken ze de toiletjes (nog) beter te gebruiken. Wel ruiken de toiletjes sindsdien sneller, maar of dat door het frequentere gebruik of door de Back-2-nature komt is raden. Als bodembedekker zou ik het niet zo snel aanraden, omdat ratjes er geen nesten mee kunnen bouwen. 


Corbo

 

Materiaal: Mais granulaat

Stof: Weinig

Voetvriendelijkheid: Zeer onvriendelijk

 

Voordelen: 

- Weinig stof

- Neemt goed vocht op en als je regelmatig de tijd neemt om drolletjes er uit te scheppen gaat het erg lang mee.

 

Nadelen

- De ratjes kunnen er geen nesten mee bouwen.

- Niet altijd even fijn voor de ratjes om op te lopen. Vooral ratjes met zwakke achtervoetjes kunnen moeilijk grip krijgen.

- De korreltjes zijn licht en vallen (of - ik verdenk ze er van - worden gegooid) gemakkelijk uit de kooi. Het zijn net kleine steentjes die je níét onder - of in - je voet wilt vinden.

 

Mijn conclusie:  Handig als toiletvulling, maar geen aanrader als bodembedekking. 


Beukensnippers

 

Materiaal: Beukenhout

Stof: Redelijk, verschilt erg per merk en verpakking

Voetvriendelijkheid: Onvriendelijk.

 

Voordelen: 

- Goedkoop

- Minder stoffig dan zaagsel

 

Nadelen

- De ratjes kunnen er geen nesten mee bouwen.

- Kan stoffig zijn

- Geeft redelijk snel geuren af.

 

Mijn conclusie:  Ik vind dit geen fijne bodembedekking. Kan redelijk stoffig zijn en hard en scherp aanvoelen aan de pootjes. Gaat ook redelijk snel ruiken en ratjes kunnen er geen nestjes mee bouwen.


Zaagsel/houtvezel

 

Materiaal: Houtvezel

Stof: Erg stoffig

Voetvriendelijkheid: Vriendelijk

 

Voordelen: 

- Geen 

 

Nadelen

- Erg stoffig, ratjes kunnen er chronische luchtwegproblemen door krijgen.

- Er kunnen giftige dampen uit komen. Voor meer informatie kun je dit artikel lezen.

- Geeft snel geuren af.

 

Mijn conclusie:  Zaagsel is zeer ongeschikt voor ratjes. Wij hebben het om deze reden nog nooit gebruikt en raden het ook sterk af.