Knarzen, ploppen en flapperen

Ratjes hebben een aantal specifieke gedragingen, die je als beginnende rattenbaasje mogelijk niet altijd even goed begrijpt. Sommigen schrikken er zelfs een beetje van, is dat normaal? 

 

Knarzen

Het knarzen met de tandjes is - een beetje zoals het spinnen van katten -  een uiting van tevredenheid, pijn/ongemak of boosheid. Meestal kun je aan de situatie of verdere lichaamstaal van het ratje wel zien welke uiting het is. Als je je ratjes goed kent kun je vaak ook aan de manier waarop ze tandenknarzen horen waarom ze het doen. Knarzen uit pijn of boosheid klinkt vaak scherper dan knarzen uit tevredenheid.

 

Ploppen

Soms kunnen ratjes zó hard tandenknarzen, dat het lijkt alsof hun oogjes eruit 'ploppen'. Ik heb ze dit alleen nog uit tevredenheid zien doen, de ultieme uiting van tevredenheid. 

 

Flapperen

Rattenvrouwtjes hebben een cyclus van ongeveer vijf dagen. Eens in de vijf dagen zijn ze een aantal uur 'flapperig'. Dit is het moment dat ze vruchtbaar zijn en gedekt zouden kunnen worden. Net als krolsheid bij katten of hengstigheid bij paarden, is de flapperigheid bij sommige vrouwtjes duidelijk te zien. Zodra je ze op hun rugje of kontje tikt, gaan ze hevig met hun oortjes trillen (en nemen een houding aan waarin ze gedekt zouden kunnen worden). Van dit 'flapperen' met de oortjes komt de term 'flapperigheid'. Lang niet alle ratjes tonen dit zo duidelijk, sommigen doen het alleen als ze mannetjes zien of ruiken.