Inrichting

Niet alleen de kooi die je uitzoekt is erg belangrijk, maar ook de inrichting van de kooi. Je kunt tenslotte nog zo'n prachtige, grote kooi hebben, zonder een goede inrichting hebben de ratjes er weinig aan. Ratten zijn slimme diertjes die zich snel vervelen. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een uitdagende inrichting, die je bij voorkeur wekelijks kunt variëren. De standaard inrichting waarmee veel kooien worden verkocht vind ik veel te schaars, wat mij betreft kan een kooi niet vol genoeg zijn. Op deze pagina kun je lezen wat ik vind dat onmisbaar is in de kooi.

 

Het beste voorbeeld wat ik hierbij kan geven, zijn onze eigen kooien. Onderstaande foto's tonen onze kooi(en) en geven een voorbeeld van hoe ik de kooien inricht. Meer informatie over welke artikelen (o.a.) voor deze inrichtingen zijn gebruikt kun je hier vinden.

Drinkflessen (en waterbakjes). Ratjes moeten uiteraard altijd water tot hun beschikking hebben. Je kan dit zowel in een bakje als in drinkflessen aanbieden. Wij doen beide! Water in drinkflessen blijft langer vers, maar bakjes geven het grote voordeel dat ratjes het water ook kunnen gebruiken om zich in te wassen en - in de zomer - af te koelen. Onze ratjes hebben de beschikking over beiden en hebben een overduidelijke voorkeur voor de waterbak. Je kan het beste de waterbak op een plateau (mits je plateau een opstaand randje heeft, zoals de plateau's van de Savic Royal Suite) neerzetten of een bakje aanschaffen dat je aan de tralies vast kan maken. Zo voorkom je dat het bakje snel vol zit met bodembedekking. Ververs het water minimaal één á twee keer per dag. Onze ratjes hebben altijd minimaal twee drinkflessen én een waterbak, zodat - mocht er eens een flesje kapot gaan of een bakje vervuild raken - er altijd vers water voor ze is.

 

Voerbakjes zijn handig om in huis te hebben, bijvoorbeeld voor het aanbieden van groentes en papjes (of ander 'nattig' eten wat je niet in de bodembedekking wilt hebben). Voor het geven van hun dagelijkse droge voer raad ik scatter feeding aan, waarbij je geen voerbakje gebruikt. 

Huisjes. Ratjes zijn van nature dieren die leven in holen. Ook onze tamme ratjes voelen zich het meest op hun gemak als ze op een beschut plekje kunnen slapen. Het is aan te raden om altijd meerdere huisjes in de kooi te gebruiken (een richtlijn is bijvoorbeeld het aantal ratjes, plus één, dus bij twee ratjes moet je zorgen voor drie huisjes/slaapplekken), zodat de ratjes ook apart van elkaar kunnen slapen als zij daar behoefte aan hebben. Huisjes kunnen van diverse materialen gemaakt zijn. Plastic huisjes, zoals de  Sputnik XL, zijn erg makkelijk schoon te maken. Wel zullen deze aangeknaagd worden, maar in onze ervaring gaan huisjes jaren mee voordat ze zo kapot geknaagd zijn dat ze vervangen moeten worden. Hiermee zijn plastic huisjes het meest knaagbestendig. Houten huisjes zijn iets lastiger schoon te maken en kunnen daardoor snel gaan ruiken. Door ze wekelijks schoon te boenen met heet water en ze daarna een aantal dagen te laten drogen gaan ze in mijn ervaring het langst mee. Uiteraard zullen houten huisjes ook aangeknaagd worden, maar daar zijn ze tenslotte ook een beetje voor bedoeld. Stenen huisjes kunnen ook een optie zijn, bijvoorbeeld een bloempot. Wij gebruiken deze niet, omdat deze in mijn ervaring te lastig schoon te houden zijn. Ook kartonnen doosjes/dozen voldoen super als huisjes. Je kunt een doos bijvoorbeeld dichtvouwen en een aantal uitgangen erin snijden/knippen. Als je de doos dan ook nog volstopt met bijvoorbeeld papier/krantensnippers/kleinere doosjes, heb je een ideale burcht! Kartonnen dozen zijn wel bedoeld voor eenmalig gebruik, na een paar dagen tot een week zijn ze vaak zo vies dat je ze het beste weg kan gooien. Tenslotte zijn stoffen huisjes, zoals een dubbeldekker of kubus, ook erg geliefd bij ratjes. 

Plateau's. Deze zijn wat mij betreft onmisbaar in de kooi, omdat ze veel extra loopruimte creëren. De Ferplast plateau's vinden ik het fijnste (maar ook de Savic plateau's zijn door onze keuring gekomen), deze zijn gemaakt van hard plastic en daardoor redelijk knaagbestendig (uiteraard kunnen ze aangeknaagd worden, maar in de 13 jaar dat wij ratjes houden, is er nog nooit een plateau zo kapot geknaagd dat ik deze niet meer kon gebruiken) en goed schoon te houden. Ook Radiatorhangmandjes doen goed dienst als kleine plateau's. Houten plateau's raad ik af, omdat deze erg snel vies worden en gaan ruiken.

Knaag- en klimmateriaal. Ratjes zijn actieve en speelse dieren, die zich snel vervelen. In de kooi moeten dan ook zeker attributen aanwezig zijn om hen bezig te houden. Wij zorgen dat we altijd wel iets van karton en/of hout in de kooi leggen, zodat de ratjes wat te knagen hebben. Ook zijn touwen en takken zijn erg leuk als klimmateriaal. Hout van wilgen-, en fruitbomen is hier voor geschikt. Bij gezonde ratjes gebruiken wij geen trappetjes in de kooi (enkel houten trappetjes, die ook dienst doen als knaagmateriaal). De ratjes vinden zelf hun weg wel door de kooi, door tegen de tralies te klimmen of van attribuut naar attribuut te klimmen. Dit geeft hen meer beweging dan als zij overal gemakkelijk via een trappetje heen kunnen lopen. Beweging is erg belangrijk in de strijd tegen achterhandsverlamming op oudere leeftijd. Het wordt weleens gedacht dat hoe meer ratjes bewegen in hun leventje, hoe kleiner de kans is dat zij later last krijgen van achterhandsverlamming. Sowieso is beweging - net als voor ons mensen - erg gezond!

Loopwiel. Voor vrouwtjes raden wij een loopwiel zeker aan. Onze vrouwtjes hebben ze ook en maken daar graag gebruik van, het geeft ze een manier om hun overtollige energie kwijt te raken. Ook voor (jonge) mannetjes kan een loopwiel leuk zijn, al lijken zij er in mijn ervaring wat minder behoefte aan te hebben. Het is wel ontzettend belangrijk dat een loopwiel groot genoeg en veilig is. Een geschikt loopwiel moet een diameter hebben van circa 30cm (of groter), een kleiner loopwiel kan na langer gebruik rug-, en staartklachten geven, omdat de ratjes constant met hun ruggetje hol lopen. Een loopwiel mag geen spijltjes hebben of een dwarsstang die een 'schaarbeweging' maakt. Hier kunnen voetjes en staartjes in klem komen te zitten. Zelf vind ik de Silent Spinners (de grootste variant, met een doorsnede van circa 29cm) het fijnste. Deze loopwielen zijn voor vrouwtjes groot genoeg, veilig en maken niet zo veel herrie. Ook het Wobust Wodent Wheel en het Giant Comfort Wheel zijn geschikt voor ratjes. 

Hangmatjes. Deze zijn altijd erg populair onder mijn eigen ratjes. Ze kunnen voor veel doeleinden gebruikt worden, als huisje/slaapplek/verstopplek, plateau, vangnet en knaagmateriaal.  Ik richt de kooi altijd zo in dat ratjes nooit ver kunnen vallen en dat als zij vallen, ze zacht op een hangmat landen. Hangmatten kun je zelf maken, je kunt bijvoorbeeld een stofdoek, handdoek of theedoek gebruiken. Let bij stoffen die snel rafelen, zoals badstof en microvezeldoeken wel goed op dat er geen gaten of rafels ontstaan waar ratjes in verstrikt kunnen raken. Je kunt natuurlijk ook eens een kijkje nemen in onze webwinkel, waar - uiteraard - de állermooiste hangmatjes te vinden zijn ;).