Rattenkooien

Er zijn veel verschillende rattenkooien te koop, van verschillende materialen en in verschillende formaten. Helaas zijn de meeste kooien die worden verkocht als 'rattenkooi' te klein als permanente huisvesting voor ratjes. Want over het algemeen geldt; hoe groter, hoe beter! Wat ons betreft zijn de minimale afmetingen voor een rattenkooi die van een Savic Royal Suite, namelijk 120 x 95 x 65 (of in andere verhoudingen).

 

Qua materialen is (gecoat) metaal het beste, dit gaat lang mee en is knaagproof. Plastic wordt ook veel gebruikt (vooral voor de onderbakken), en gaat met de meeste ratjes ook lang mee, maar is niet altijd even knaagbestendig. Hout raden wij af als materiaal voor een kooi. Het is lastiger schoon te maken en het is niet knaagbestendig. 

 

In de jaren dat ik ratjes heb, zijn er vele kooien de revue gepasseerd. Ik zal ze hier allemaal bespreken en de voor- en nadelen noemen zoals ik die ervaren hebben en wat mijn 'eindoordeel' over de kooi is. Ook zal ik aangeven voor hoeveel ratjes ze - naar mijn mening - maximaal geschikt zijn. Hierbij ga ik er wel van uit dat de kooien voldoende en uitdagend zijn ingericht (je kunt tenslotte nog zo'n mooie volière hebben, maar als je geen plateau's of andere inrichtingsspulletjes ophangt en de ratjes alleen van het bodemoppervlak gebruik kunnen maken is de kooi absoluut niet geschikt voor het aantal ratjes dat vermeld staat). Er worden ook een aantal veel gebruikte kooien genoemd die naar mijn mening te klein zijn (maar mogelijk wel geschikt zijn voor andere doeleinden). We gaan van klein naar groot.


Rattenkooi Remy

 

Afmetingen: 58x38x71cm

Maximum aantal ratjes: Geen

 

Voordelen:

Geen

 

Nadelen:

- Te klein

- Tralieplateau's

 

Onze conclusie: Ik denk dat ik wel mag zeggen dat deze kooi de schrik van de rattenopvang is. Zoveel ratjes die met deze kooi worden gebracht... Zo hebben wij er ook ooit één gekregen. De kooi heeft drie grote tralieplateau's over de gehele breedte. Tralieplateau's zijn ontzettend slecht voor de voetjes van ratjes, ze kunnen er op den duur bumblefeet van krijgen (een nare - moeilijk behandelbare - infectie). Het mannetje waar wij de kooi bij kregen, kreeg deze nare aandoening ook. Daarnaast is de kooi écht te klein. Het is zo triest dat deze kooi op zoveel plaatsen verkocht wordt als 'geschikt' voor ratjes...


Ferplast Furet Plus / Furat

 

Afmetingen: 80x50x70cm.

Materiaal: Metalen traliegedeelte met een hard plastic onderbak.

Maximaal aantal ratjes: Geen 

 

Voordelen:

- Heeft grote deuren, daardoor makkelijk schoon te maken.

- Heeft gecoate tralies, die niet snel gaan roesten en makkelijk schoon te houden zijn.

- De nieuwere versies zijn geheel uit elkaar te halen. Dit maakt de kooi handig om in huis te hebben als tijdelijke kooi (bij logeren of intro's).

 

Nadelen:

- Het formaat, de kooi is klein.

- De tralieafstand van de oudere versie is vrij groot, hierdoor passen hele jonge rittens er door heen. De nieuwe Furat is aangepast, deze heeft een tralieafstand die wel geschikt is voor kleine rittens.

- Enkel horizontale tralies. Handig voor het klimmen, maar onhandig met het ophangen van de inrichting van de kooi.

 

Onze conclusie: Persoonlijk vind ik deze kooi te klein als permanente huisvesting. Wel is het een ideale kooi als logeer- of vakantiekooi, omdat hij gemakkelijk uit elkaar te halen is. Heb je deze kooi en wil je er een kooi van maken die wel ruim genoeg is? Koop een tweede erbij en maak er een tower van! 


Ferplast Jenny

 

Afmetingen: 80x50x80

Materiaal: Metalen traliegedeelte en hard plastic onderbak.

Maximum aantal ratjes: Geen

 

Voordelen:

- Stevige onderbak die niet snel kapot geknaagd wordt.

- Zowel horizontale als verticale tralies, handig met het ophangen van kooi attributen (de Jenny KD heeft enkel horizontale tralies).

- Een populaire kooi die veel tweedehands voor nette prijzen verkrijgbaar is.

 

Nadelen:

- Te klein als permanente huisvesting.

- De tralies van de oudere versies zijn niet gecoat, waardoor er snel een aanslag op komt (de welbekende 'Jenny-aanslag'), ze snel vies worden en snel gaan roesten. De nieuwere versies hebben gelukkig wel gecoate tralies, evenals de Jenny KD.

- Ze hebben enkel twee kleine deurtjes aan de voor- en achterkant en één groot deurtje bovenop, wat lastig is met inrichten en het uit de kooi pakken van je ratjes. Dit is op te lossen door er zelf een extra deurtje in te zetten.

- Het traliegedeelte kan niet uit elkaar, wat lastig is met vervoeren of als je de kooi even niet gebruikt. Bij de Jenny KD is dit wel mogelijk, maar niet aan te raden om regelmatig te doen. Deze kooi zit in elkaar met plastic schroeven, die gemakkelijk breken.

 

Onze conclusie: Persoonlijk vind ik deze kooi te klein als permanente huisvesting. Wel kan het een fijne kooi zijn voor tijdelijke huisvesting, zoals op vakantie of met intro's. Heb je deze kooi al en wil je er een kooi van maken die wel ruim genoeg is? Koop er een tweede bij en maak er een 'tower' van!


Savic Zeno 3 Knock Down

 

Afmetingen: 100x50x70

Materiaal: Metalen traliegedeelte en hard plastic onderbak.

Maximum aantal ratjes: Geen

 

Voordelen:

- Stevige onderbak die niet snel kapot geknaagd wordt.

- Gecoate tralies, die niet snel gaan roesten.

- Enkel horizontale tralies, wat gemakkelijk te klimmen is voor ratjes.

- Fijne sluiting op het deurtje

- De kooi is inklapbaar

 

Nadelen:

- De kooi heeft maar één deurtje aan de voorkant, wat onhandig is met het schoonmaken en inrichten van de kooi.

- De kooi wordt in elkaar gezet met plastic schroeven, deze kunnen breken.

 

Conclusie: Persoonlijk vind ik deze kooi te klein als permanente huisvesting. Wel is het een ideale vakantie- of logeerkooi. Het traliegedeelte kan uit elkaar worden gehaald, waardoor de kooi gemakkelijk op te bergen is. Wij hebben deze kooi voor opvang.


Savic Zeno 3 Empire

 

Afmetingen: 100x50x118

Materiaal: Metalen traliegedeelte en hard plastic onderbak.

Aantal ratjes: 2 á 6

 

Voordelen:

- Stevige onderbak die niet snel kapot geknaagd wordt.

- Gecoate tralies, die niet snel gaan roesten.

- Enkel horizontale tralies, wat gemakkelijk te klimmen is voor ratjes.

- Fijne sluiting op het deurtje

- De kooi is inklapbaar

 

Nadelen:

- De kooi heeft twee redelijk grote deurtjes aan de voorkant, maar deze zijn net te klein om de kooi goed te kunnen schoonmaken of inrichten.

- De kooi wordt in elkaar gezet met plastic schroeven, deze kunnen breken.

 

Conclusie: Een prima kooi voor een klein groepje ratjes. Het traliegedeelte kan uit elkaar worden gehaald, waardoor de kooi gemakkelijk op te bergen is. Wij hebben deze kooi voor opvang.


Ferplast Furret XL

 

Afmetingen: 85x75x80 cm

Materiaal: Metaal met plastic onderbak.

Maximaal aantal ratjes: 4 á 5

 

Voordelen:

- Gecoate tralies, die makkelijk schoon te maken zijn en niet snel roesten.

- De kooi is helemaal uit elkaar te halen, wat makkelijk is met schoonmaken, vervoer en als je de kooi even niet gebruikt.

- Er zijn twee grote deuren

 

Nadelen:

- Doordat hij vrij breed en diep is, neemt hij veel ruimte in.

- De tralieafstand is vrij groot, waardoor hij niet geschikt is voor heel jonge rittens.

- Doordat hij vrij diep is, gaan de 'tussendoor schoonmaakbeurten' wat lastig (je mag je halve kooi in kruipen om overal te komen).

- Hij past niet door elke deur 

 

Conclusie:

De Furret XL is een nette kooi voor een klein groepje ratjes. Wel moet je er rekening mee houden dat hij veel ruimte inneemt en wat lastig is met schoonmaken. Persoonlijk vind ik volières - die qua ruimte soms even groot zijn - handiger, omdat die minder vloeroppervlak innemen doordat ze de hoogte in gaan.


Ferplast volières

 

Afmetingen: 100x55x120cm (Duetto en Mito), dit is de leefruimte van de dieren, inclusief dak en wieltjes zijn de kooien groter.

Materiaal: Metaal

Maximaal aantal ratjes: 6

 

Voordelen:

- De volières zijn helemaal van metaal, dus knaagbestendig.

- Ze gaan de hoogte in, dus lekker veel te klimmen voor de ratjes.

- Ruime deurtjes.

- Ze hebben veel ruimte onder de kooi, wat handig is voor het neerzetten van spulletjes.

Nadelen:

- De volières roesten snel. Al lijken de nieuwste versies een betere coating op de tralies te hebben.

- Het dak neemt veel onnodige ruimte in, zowel buiten de kooi doordat het aan alle kanten uitsteekt, als in de kooi doordat je aan het dak niets kunt ophangen.

- Ze komen in de gekste kleuren. Dit kan een voordeel zijn natuurlijk, als je houdt van gekke kleuren.

- De wieltjes zijn van redelijk slechte kwaliteit, ze blokkeren snel.

- De grootste twee (de Duetto en Mito) zijn met een volledige inrichting eigenlijk te zwaar voor hun pootjes. Deze kunnen gaan doorbuigen. Wij hadden dit destijds bij onze Duetto opgelost door de volière te ondersteunen met bakstenen

 

Conclusie:

Wij hebben veel verschillende Ferplast volières gehad, het zijn prima kooien. Maar de Duetto en Mito (die de beste maten hebben voor ratten) zijn qua grootte vergelijkbaar met de Savic Royal Suite 95 Dubbel, wat ik een veel fijnere kooi vind!


Savic Royal Suite 95 Dubbel

 

Afmetingen: 95x63x120cm (159cm hoog inclusief opbergrek en pootjes)

Materiaal: Metaal met plastic onderbakken en plateau's.

Maximaal aantal ratjes: 6

 

Voordelen:

- Gepoedercoate tralies, gemakkelijk schoon te maken en roest niet snel.

- De hele voorkant bestaat uit 4 grote deuren, waardoor je overal goed bij kunt.

- Lichte onderbakken, die gemakkelijk uit de kooi gehaald kunnen worden voor de schoonmaak.

- Kan helemaal uit elkaar gehaald worden.

- Doordat er in het midden een plateau over de hele lengte en breedte zit (met een gat zodat de ratjes naar het onderste gedeelte kunnen lopen), heb je nergens grote hoogtes waar ratjes ver kunnen vallen.

- Bij de onderbak en middenbak zit een morsrand, waardoor je zonder problemen bodembedekking kunt gebruiken.

- De kooi is heel stevig en stabiel en rammelt daardoor niet.

- Onder de kooi zit een extra rooster, waar je spulletjes op kwijt kunt. Handig!

 

Nadelen

- De deurtjes sluiten doordat er 'pinnetjes' in de kooi klemmen. De gaten waar deze pinnetjes in horen te vallen, willen nog wel eens verstoppen met viezigheid.

- De wieltjes rijden niet zo goed, en laten zwarte strepen achter op de vloer.

- De deurtjes sluiten direct tegen de morsrand, waardoor je goed moet opletten dat er geen vingertjes tussen komen!

- De kooi is gevoelig voor roest.

 

Conclusie

Dit is naar mijn mening de beste kooi voor ratten. Eigenlijk zou een Royal Suite ook het minimum moeten zijn qua formaat. En wist je dat je de kooi heel goed kan uitbreiden? Je kan er een Triple van maken, voor er een halve Royal Suite bovenop te zetten. Of doe wat wij hebben gedaan, maak een Double Triple, door drie Royal Suites aan elkaar te koppelen! Of vier, of vijf... ;) Wil je weten hoe wij dat hebben gedaan? Vraag het gerust!


Ferplast Furret Tower

 

Afmetingen: 85x75x161 cm

Materiaal: Metaal met plastic onderbak.

Maximaal aantal ratjes: 8

 

Deze kooi hebben wij niet zelf gehad, ik kan daardoor ook geen goede conclusie geven. Ik vermoed dat de voor- en nadelen redelijk overeen komen met de Ferplast Furret XL.


Savic Royal Suite XL

 

Afmetingen: 113x65x142cm (leefruimte van de dieren, inclusief pootjes is de kooi 115x67x153cm)

Materiaal: Metaal met plastic onderbakken en plateau's

Maximaal aantal ratjes: 8 á 10

 

Een dream come true, deze kooi! Helaas hebben we 'm nog niet kunnen uittesten, maar ik vermoed dat de voor- en nadelen overeenkomen met zijn kleine zusje, de Savic Royal Suite 95 Dubbel.


Aluminium volière

 

Formaat: Hoe je het zelf wilt hebben, onze alu's waren 180x115x65cm en 180x160x67cm.

Materiaal: Aluminium (en plexiglas en trespa)

Groot genoeg voor: Ligt helemaal aan de formaten die je kiest.

 

Voordelen: 

- Je kunt een aluminium volière helemaal naar je eigen wensen laten bouwen. Hoe hoog, breed, diep, hoeveel deurtjes, bakken of laden, je kunt het helemaal zelf bedenken.

- Aluminium (mits geanodiseerd) roest niet en krast/slijt niet snel. Plexiglas en Trespa is goed schoon te houden en knaagbestendig.

 

Nadelen:

- Een aluminium volière laten bouwen is erg prijzig (ze worden soms ook tweedehands aangeboden, wat qua kosten zeker aan te raden is, maar dan is er de kans dat hij niet helemaal is zoals jij het wilt).

- Bij onze volière ging er gemakkelijk vuil zitten in de naden van de 'onderbak' en de losse bakken. Dit is mogelijk wel op te lossen door deze naden dicht te kitten o.i.d., of de bakken op een andere manier te laten maken.

 

Conclusie:

Als je bereid bent om wat meer geld uit te geven of even te sparen is een aluminium volière de ideale kooi. Je kunt hem tenslotte helemaal zelf ontwerpen naar je eigen smaak en alle nadelen van andere kooien daarmee ondervangen.