Mannentjes of vrouwtjes

Als je kiest voor een groepje ratten, moet je ook voor een geslacht kiezen. Je kunt namelijk geen gemengde groepen van mannetjes én vrouwtjes houden, tenzij je de mannetjes of vrouwtjes laat castreren. Als je namelijk een gemengde groep neemt, zul je héél snel veel meer ratten hebben! Als je mannen en vrouwen bij elkaar laat zitten, fokken zij heel snel. Een nestje lijkt leuk, maar dit is het lang niet altijd. Bovendien raden wij het fokken met ouderdieren zonder (mooie) achtergrond absoluut af. Bovendien, waar laat je al deze rittens? Ook een koppeltje kopen voor een nestje is geen verstandig idee. Want je kunt ze niet samen laten zitten, maar ook niet apart! Want een ratje alleen laten zitten kan niet. Je moet dus kiezen of je vrouwtjes of mannetjes wilt.

 

Over het algemeen zijn vrouwtjes kleiner en drukker dan mannetjes. Ze zijn vaak te actief aan het rondrennen om geknuffeld te worden (maar als ze eenmaal uitgespeeld zijn, willen vrouwtjes soms ook best even op schoot komen zitten). Mannetjes zijn een stuk groter en over het algemeen rustiger en luier. Ze willen wat makkelijker op schoot komen zitten en daar ook blijven. Een klein nadeel van mannetjes kan zijn dat zij vaker urinesporen achter laten en soms – vooral als zij in de puberteit gaan en wat meer last van hun hormonen hebben – wat meer ruiken dan vrouwtjes. Toch laten ook vrouwtjes urinesporen achter!

 

Wil je dus liever ratten die wat rustiger en sneller knuffeliger zijn, kun je kiezen voor mannetjes. Hou je van speelse en actieve ratten en vind je het niet erg dat ze niet altijd komen knuffelen, zijn vrouwtjes leuk. Maar bedenk, er zijn ook uitzonderingen. Ook sommige mannetjes zijn erg actief en houden niet van knuffelen en ook vrouwtjes hebben wel eens een lui karakter. Wil je toch persé mannetjes én vrouwtjes? Kijk dan eens bij een goede rattenopvang. Deze hebben regelmatig gecastreerde ratjes in de opvang. Ook kan je ervoor kiezen om je vrouwtjes op jonge leeftijd te laten castreren (dit is tevens gunstig voor hun gezondheid, meer informatie kan je hier lezen).