Tekeningen

Er bestaan verschillende tekeningen. Met een tekening wordt het witte patroon bedoeld dat bij wijze van spreke over de kleur heen ligt. Tekeningen gaan samen met alle kleuren.

Effen

 

Genetisch: H/H

Effen is geen tekening, het betekend juist de afwezigheid van een tekening. Een effen rat heeft geen witte aftekeningen. Veel effen ratten zijn niet 100% effen, maar hebben bijvoorbeeld witte teentjes of witte voetjes. Een rat met witte voetjes wordt ook wel 'mitted' (het engelse woord voor handschoenen/wanten) genoemd.

 

Fotomodel: Rootz' Bugatti

Berken

 

Genetisch: H/h

Een berken rat heeft een witte buik. Daarnaast heeft hij vaak ook witte sokken en een wit staartpuntje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotomodel: Gimmick

Japanner

 

Genetisch: h/h

Een japanner rat heeft een gekleurd lijf tot net achter de voorpoten. Vanaf daar loopt de kleur in een streep door tot de staart. De zijden en de buik zijn wit.

 

Fotomodel: Volvo

Ier

 

Genetisch: H/Hi

Een rat met een ier tekening heeft enkel een witte vlek (vaak in de vorm van een ruit) op de borst, tussen de voorpoten. 

 

 

Fotomodel: Rootz' Evo

Bont (variegated)

 

Genetisch: H*/h*

Een variegated bonte rat heeft hetzelfde kleur patroon als een japanner, behalve dat de streep op de rug vervangen is door een vlekkenpatroon. De vlekken zijn niet duidelijk afgetekend. Op het hoofd is een spot (witte vlek) of een bles.

 

Fotomodel: Darkstar Jazz

Husky

 

Genetisch:

Een rat met de husky tekening wordt geboren met witte aftekeningen, veelal een bles of spot en witte flanken tot een japanner streep. Naarmate de rat ouder wordt gaat de kleur 'verschimmelen' en wordt de rat langzaam wit. Sommige ratjes worden helemaal wit, anderen houden wat lichte kleur.

Fotomodel: Kaisa (zwart husky)