Tips voor warme dagen

De eerste warme dagen van dit jaar hebben we alweer achter de rug, maar de zomer moet nog beginnen! Ratten voelen zich het fijnst bij een temperatuur tussen 15 en 21 graden. Ze houden niet van extreme warmte, een temperatuur van 25 graden of meer kan zelfs gevaarlijk voor ze zijn (vooral oudere ratjes of ratjes met gezondheidsproblemen hebben het bij deze hoge temperaturen zwaar). Het is daarom belangrijk om je ratjes op warme dagen verkoeling aan te bieden.

Ratten kunnen niet zweten zoals wij dat doen. Ze gebruiken de onbehaarde delen van hun lijfje (voornamelijk hun staart en voeten) om warmte te verliezen. 

Een fijne manier om ratjes - buiten de kooi - af te laten koelen is om hen een privé zwembadje te geven. Vul daarvoor een stevige, zware (oven)schaal of een kooi-onderbak met een klein laagje koel water (voor de beginnende pootje-baders is enkele centimeters al genoeg). Voeg wat lekkers toe, zoals kleine stukjes fruit of groente (bijvoorbeeld erwtjes uit de diepvries) of ongekookte macaroni. En spetteren maar! Lekker met de voetjes (en soms ook staartje) in het verkoelende water. Het is ontzettend leuk om te zien hoe ratjes verschillende methodes hebben om het lekkers te pakken te krijgen. Van graaien met de voorpootjes vanaf het randje (want je zou maar eens nat worden) tot kopje onder snorkelen. De eerste keer duurt het soms even voor ze het door hebben, maar ze leren snel! 

Ook voor in de kooi is het fijn om mogelijkheden tot verkoeling aan te bieden. Waar zwembadjes niet handig zijn in de kooi (want voor je het weet is álles nat), kun je kiezen voor alternatieven. Zo kun je een plastic fles met water invriezen. Met een handdoek om de fles heen kun je deze in de kooi leggen. Een wat duurzamer alternatief - en prettiger om op te liggen - is de IcePod. Ook deze kun je in de vriezer leggen, waarna het uren koud blijft. We hebben ook speciale IcePod hoesjes en IcePod Plateau Hoezen (zodat de IcePod niet in de bodembedekking hoeft te liggen) beschikbaar. Ook geschikt voor de SnuggleSafe!

Wij merkten dat onze eigen ratjes natte doeken het fijnst vinden (lekker om op te liggen, of gewoon even over heen te lopen om de voetjes af te koelen). Na een tijdje aangemodderd te hebben met verknipte handdoeken (die nooit bleven liggen waar wij dat wilden) hebben we de Koelmat bedacht! Deze heeft precies de vorm van een Ferplast plateau en kan worden vastgemaakt met haakjes en een striklintje. De Koelmat is gemaakt van badstof, dit houdt water goed vast en het blijft daardoor lang koel.

Reactie schrijven

Commentaren: 0