Kooi Inrichting

Ratjes zijn slimme en actieve dieren, die zich snel vervelen. Een uitdagende inrichting van de kooi is dan ook erg belangrijk voor ze. Wij richten de kooi elke week weer op een andere manier in. Hoe doen wij dat en waar houden we rekening mee?

De inrichting van onze kooi begint altijd met plateau's. Zo veel mogelijk. Plateau's vergroten het loopoppervlak van je kooi aanzienlijk, wat vooral erg belangrijk is bij hoge kooien. Trapjes en laddertjes zijn fijn voor oude ratjes, die niet meer goed kunnen klimmen. Bij jonge ratjes kun je de trapjes prima weglaten. Klimmen en klauteren is goed voor ze! Klim- en klautermateriaal kun je toevoegen in de vorm van bijvoorbeeld touwen, zitstokkenen hangmatten.

Ratjes hebben graag verschillende slaapplaatsen om uit te kiezen. Een houvast hierbij is om evenveel slaapplaatsen aan te bieden als het aantal ratjes dat in de kooi leeft, plus één. Bij een groep van zes ratjes, geef je ze dus minstens zeven slaapplaatsen. Onze ratjes hebben altijd meerdere plastic huisjes (de Sputnik XL, het Duivenhuisje en de Iglozijn groot favoriet en te zien op de foto's) en - uiteraard - veel hangmatjes. Deze doen dienst als bedje, plateau, ladders en speelplaats (en ja, soms als knaagmateriaal, de monstertjes). Meerdere Radiatorhangmandjes en een vierkante Dubbeldekker zijn altijd wel in onze kooi te vinden. Ook het Tentje XL en de Slaapzak zijn op het moment groot favoriet. 

Om je kooi zo lang mogelijk fris te houden zijn toiletjes handig. Ratjes kiezen vaak dezelfde hoek (of het plateau net onder hun favoriete hangmat) als toilet. Als je op die plaatsen een hoektoilet neerzet, is de kans groot dat ze deze gaan gebruiken. Het is aan te raden het toilet twee á drie keer per week te verversen.

Tenslotte zorgen wij altijd voor voldoende houten speelgoed in de kooi. Niet alleen geeft ze dit afwisseling en extra speel- en klimgelegenheid, ook kunnen ze er lekker aan knagen. Als je het houten speelgoed wekelijks goed schoon schrobt met een flink heet sopje (en het vervolgens goed laat drogen) gaat het in onze ervaring lang mee zonder dat het gaat ruiken. Kartonnen dozen of papieren zakken worden trouwens ook erg gewaardeerd. Lekker slopen!

Reactie schrijven

Commentaren: 0